Usa Exterioara

În momentul în care planifici casa visurilor tale, este important să dedici timp suficient pentru alegerea ușii de la intrare. Ușa exterioară este practic o carte de vizită, iar cu toții știm că prima impresie contează.

Ulterior însă, nu-i mai acordăm la fel de multă atenție, chiar dacă este folosită în mod continuu pe parcursul zilei. Uităm adesea că, pentru ca această carte de vizită să arate bine și să funcționeze perfect timp de mulți ani, trebuie să fie întreținută în mod regulat.

Ușa exterioară din PVC

usa exterioara
Ușă Exterioara din PVC. Sursa: everest.co.uk

Ușile exterioare din PVC sunt relativ ușor de curățat și de întreținut. Cea mai mare parte a murdăriei care se depune pe ușă poate fi îndepărtată cu ușurință cu apă caldă și detergenți.

E important de evitat detergenții abrazivi sub formă de granule și cu un conținut ridicat de alcool, întrucât aceștia pot ataca materialul sau stratul de protecție și pot provoca daune permanente pe suprafața ușii.

Ușă exterioară din aluminiu

Ușă exterioară din aluminiu. Sursa: foxwindowsanddoors.com

O ușă exterioară din aluminiu este foarte durabilă, dar, ca orice alt material, necesită întreținere și atenție pentru a menține un aspect elegant la exterior.

Datorită stratului natural anticoroziv al aluminiului, ușile din acest material sunt foarte bine protejate împotriva efectelor dăunătoare din mediul natural. Frecvența de spălare a ușilor din aluminiu depinde în principal de locația acestora.

Într-un mediu caracterizat de prezența constantă a unor factori nocivi, cum ar fi gazele de eșapament, poluarea din zonele industriale sau umiditatea crescută, ușile exterioare necesită protecție și întreținere mai frecventă, de obicei de patru ori pe an.

Frecvența întreținerii depinde, de asemenea, de modul de utilizare. Astfel de tratamente ar trebui să fie efectuate mai des în unitățile comerciale decât în reședințe, unde traficul este semnificativ mai ridicat decât în cazul locuințelor.

Ușă exterioară din lemn

Ușă exterioară din lemn. Sursa: marvin.com

Lemnul este un material natural care reacționează la umiditate și se uzează în timp, protejarea acestuia fiind foarte importantă pentru a extinde durata de viață a ușii.
Curățarea și întreținerea regulată a ușilor din lemn se efectuează înainte de perioada de iarnă și de vară, folosind produse de întreținere adecvate care nu conțin materiale abrazive și substanțe chimice agresive.

Pe lângă întreținerea regulată, este necesar să verifici cu atenție stratul de vopsea din când în când, mai ales atunci când ușa este expusă la condiții meteorologice intense. Stratul de vopsea verificat în acest mod trebuie reînnoit de îndată ce se observă un început de exfoliere al vopselei.

Renovarea ușilor din lemn poate fi efectuată în mod independent, în conformitate cu recomandările definite de producător (sau de montatorii care au instalat ușa).

Dacă totuși ai ales un producător și distribuitor de uși exterioare cu experiență, atunci cu siguranță vei putea apela la garanția oferită. Firme importante, precum Rom Decor, oferă o garanție extinsă de 5 ani pentru ușile din gama Porta care au fost montate de un montator autorizat.

Feroneria ușilor exterioare

Ușă exterioară – Feronerie. Sursa: sunvalleybronze.com

Dacă vrem ca ușa exterioară să funcționeze corect pentru cât mai mult timp, trebuie să avem grijă și de ceea ce nu este vizibil la prima vedere, adică feroneria și piesele componente.

Pentru buna funcționare a acestora, trebuie să se asigure o lubrifiere regulată. Prin urmare, cele mai bune soluții pentru întreținerea lor vor fi produsele cu proprietăți lubrifiante care nu conțin acizi, de exemplu, lubrifiantul adeziv cu teflon sau alte produse asemănătoare.

Ce se poate face pentru a menține buna funcționare a feroneriei?

  • Verifică cel puțin o dată pe an stabilitatea componentelor
  • Verifică șuruburile slăbite sau deteriorate, întrucât acestea pot afecta ușa
  • După curățarea feroneriei, aplică cu atenție produsele librifiante
  • Verifică și reglează în mod regulat elemente precum yale sau balamale pentru a evita eventuale pierderi de căldură

Întreținerea garniturilor

Pe lângă feronerie, un element important în buna funcționare a ușilor exterioare îl reprezintă garniturile, care necesită întreținere din când în când:

Pentru întreținere, se recomandă utilizarea agentului de rășină siliconică, datorită căruia elasticitatea garniturilor poate fi menținută pentru o perioadă lungă de timp. Soluția trebuie aplicată cu o cârpă curată, de preferat din microfibră pentru a nu zgâria garnitura.

Un bonus pentru aplicarea rășinei este faptul că garniturile vor fi protejate pe timp de iarnă împotriva înghețului.

Dacă totuși ai observat prezența unor garnituri deteriorate, atunci cel mai indicat ar fi să le înlocuiești cu unele noi.

În concluzie, ușa exterioară din casa noastră are o funcție practică, dar și una decorativă. Materialul din care este confecționată depinde de preferințele individuale ale fiecărui utilizator, iar cu cât vom avea grija mai bine ușă, cu atât ne vom bucura mai mult de ea.

În cazul în care ești în căutare de idei pentru o ușă exterioară, atunci aruncă o privire pentru inspirație la articolul nostru referitor la ușile exterioare la modă în 2022 AICI.

5/5 - (4 votes)